…ΜΗΠΩΣ Η ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

…ΜΗΠΩΣ Η ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Product Code: Φονικές φωτιές στην Ελλάδα
Reward Points: 0
Availability: Out Of Stock
Price: 0.00€

...μήπως η αεροπυρόσβεση δεν είναι λύση για την Ελλάδα;

Γεώργιος Μαριδάκης και Κωνσταντίνος Πανιτσίδης
13 Αυγούστου 2018

Μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί ανάμεσα μας. Την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στα αττικά προάστια των Αθηνών, ξέσπασαν δύο μεγάλες πυρκαγιές που έμελλαν να γίνουν η αιτία θρήνων και οδυρμών. Έτσι, στην ιστοσελίδα μας δεν υπήρχε χώρος για άμεσα σχόλια και επικρίσεις. Κάτι τέτοιο, θα ήταν κατ' ελάχιστον ασέβεια προς τους 95 νεκρούς, περιφρόνηση στη μνήμη τους. Όμως, προϊόντος του χρόνου, παραχωρούμε το άρθρο μας, ως μια δική μας μαρτυρία μετά από επιτόπια περιπλάνηση στα μονοπάτια της φρίκης, ως μια σπονδή προς τις τόσες άδικα χαμένες ζωές. 

Είναι αλήθεια ότι η μυθολογία πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους. Ας προσθέσουμε όμως ότι και τα παράδοξα είχαν και αυτά την τιμητική τους.

Μέρος της μυθολογίας ήταν ότι πάντα οι Έλληνες έπρεπε να έχουν εχθρούς για να δικαιολογούν τον σκοπό της ύπαρξης τους, χωρίς να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο εχθρός να ήταν ο ίδιος ο εαυτός τους που μέσω των ενεργειών και των παραλείψεων τους δημιουργούσαν ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον για τους ίδιους και την κοινωνία τους. Και, επειδή η αυτοκριτική ήταν και παραμένει μια δύσκολη υπόθεση, στην περίπτωση που δεν εύρισκαν εχθρό, τότε τον εφεύρισκαν. Αυτή η συνήθεια συνεχίζεται και μέχρι τις μέρες μας. Έτσι λοιπόν έχουμε: 

Θέμα: Ο στρατηγός Άνεμος και οι ασύμμετρες απειλές των πυρκαγιών. 
Κάθε χρόνο γίνεται προετοιμασία για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου που είναι η αρχή της αντιπυρικής περιόδου, οι εκάστοτε πολιτικοί επισκέπτονται την βάση των αμφιβίων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στην αεροπυρόσβεση για να δηλώσουν την ετοιμότητα του στόλου και την θωράκιση της χώρας ενάντια στην βέβαιη επέλαση του πυρίπνοου εχθρού.  

Μύθος οι δηλώσεις για την ετοιμότητα του στόλου: Οι δηλώσεις γίνονται αλλά η ετοιμότητα του στόλου απέχει πολύ από το να είναι αλήθεια. Πώς αλλιώς μπορεί να εκλάβει κάποιος την ετοιμότητα ενός εθνικού στόλου 18 αμφιβίων αεροσκαφών εκ των οποίων τα 14 ήταν καθηλωμένα μεσούντος του Ιουλίου;

Άλλο θέμα: Ο εθνικός στόλος αεροπυρόσβεσης και τα ιδιωτικά ελικόπτερα. 
Εκτός των αμφιβίων αεροσκαφών που διαχειρίζεται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αυτοθυσία λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, το Κράτος ενοικιάζει ελικόπτερα από ιδιωτικές εταιρείες. Τα ελικόπτερα αυτά έχουν σκοπό να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής, να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά του εθνικού στόλου των αμφιβίων αεροσκαφών και εν τέλει να επαυξήσουν δυνητικά τον συνολικό όγκο νερού που θα ριφθεί σε μια πυρκαγιά.   

Ο εθνικός στόλος των 18 αμφιβίων αεροσκαφών κοστίζει στον φορολογούμενο περίπου 18.000.000 € κάθε χρόνο (δηλαδή, το σύνολο των 18 αεροσκαφών, επί περίπου 100 ώρες πτήσεως το κάθε ένα, επί περίπου 10.000 € ανά ώρα πτήσης). Τα ιδιωτικά ελικόπτερα κοστίζουν στον φορολογούμενο - κατά μέσο όρο – 22.000.000 € κάθε χρόνο. Η μίσθωση αφορά μόνον τέσσερεις μήνες - από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο - και ισχύει για 120 εγγυημένες ώρες ανά ελικόπτερο. Σημειωτέον ότι η μίσθωση των ελικοπτέρων ανά ώρα πτήσης κυμαίνεται από 10.000 – 25.000 €.

'Αλλος μύθος: Η διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιδιωτικών ελικοπτέρων στην αεροπυρόσβεση. Οι διαβεβαιώσεις των πολιτικών για διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς γίνονται κάθε χρόνο αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ από την αλήθεια. Πώς αλλιώς μπορεί να εκλάβει κάποιος τους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, όταν ανακηρύσσονται ανάδοχοι του έργου της αεροπυρόσβεσης, εταιρείες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για πτώχευση ή εταιρείες φαντάσματα δίχως ταχυδρομικές διευθύνσεις με ιδρυτικό κεφάλαιο 5000 €; Έχουν την δυνατότητα τέτοιες εταιρείες να είναι σύννομες με όσα ορίζει ο Κανονισμός Προμηθειών Δημοσίου σχετικά με τις εγγυήσεις; Ποιος υπεύθυνος, τελικά, θα πληροφορήσει τον Έλληνα φορολογούμενο για αυτές τις στρεβλώσεις;

Παράδοξο 1: Παρά, τις εξαγγελίες για ετοιμότητα, παρά τις επί πλέον ναυλώσεις ιδιωτικών ελικοπτέρων, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε ένα από τους μεγαλύτερους στόλους αεροσκαφών για αεροπυρόσβεση, παρόλο που τόσο τα αμφίβια αεροπλάνα όσο και τα ελικόπτερα εφοδιάζονται με νερό από θάλασσα και λίμνες, παρά το γεγονός ότι το μήκος των δαντελωτών ακτών της Ελλάδος είναι σχεδόν ίσο με αυτό της Κίνας ή με το 70% του μήκους των ακτών της Βορείου Αμερικής και ότι ολόκληρη η Ελλάδα βρέχεται από τρεις θάλασσες - δηλαδή τον φυσικό επιβραδυντή της φωτιάς - εντούτοις στις 23 Ιουλίου, πάνω από 70.000 παραθαλάσσια στρέμματα κάηκαν σε Κινέττα και Μάτι δύο παρακείμενες περιοχές στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, δηλαδή δίπλα στην κύρια βάση των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων. 
 

   
 

Είναι απορίας άξιο, πώς τόσο μεγάλες εκτάσεις ακριβώς δίπλα στην θάλασσα και δίπλα στην βάση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης μετατράπηκαν σε κάρβουνο. Μετά από τόσες προετοιμασίες, τέτοια ετοιμότητα, μετά την αφαίρεση 40.000.000 € από τις τσέπες των φορολογουμένων, και μετά από μια κουραστική διελκυστίνδα για να επιλεγεί ο κορυφαίος προμηθευτής ελικοπτέρων (μια πρωτοεμφανιζόμενη νεοσυσταθείσα εταιρεία ιδρυτικού κεφαλαίου 5000 €), μήπως, τελικά, η αεροπυρόσβεση δεν είναι λύση για την Ελλάδα;   

Εντωμεταξύ, κατά περίεργο τρόπο, υπεύθυνοι για τις καταστροφές, σύμφωνα με τις ανακρίσεις για τα αίτια μεγάλων πυρκαγιών, είναι πάντα οι δυνατοί άνεμοι, οι παράνομοι ιδιοκτήτες σπιτιών σε δασικές πυρκαγιές αλλά ποτέ η Κρατική Αρχή. Μήπως, τελικά, ο εχθρός των Ελλήνων είναι το ίδιο το Κράτος; 

Πληρώσαμε τα επίχειρα των πράξεων μας των τελευταίων δεκαετιών. Ας αποδεχτούμε την πραγματικότητα όσο και αν πονάει, και ας εγκύψουμε, επιτέλους, όλοι στο πρόβλημα για να βρεθεί μια λύση. Διαφορετικά δεν θα βγούμε από αυτό το αιώνιο τέλμα ποτέ. Το 2007 κατά τις συνεδριάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, η ανώτατη τάξη του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωνε έλλειψη προσωπικού σε περίπτωση μεγάλων συμβάντων. Συγκεκριμένα και με προφητικό τρόπο, πριν από 11 χρόνια, μετά τις τότε φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και άλλων περιοχών, ο τότε Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.), είχαν – από τότε - επισημάνει ότι ο διαθέσιμος μηχανισμός επέμβασης και καταστολής συμβάντων που προέρχονται από φυσικές καταστροφές δεν είχε επαρκείς εφεδρείες για να αντιμετωπιστούν δύο ταυτόχρονα μέτωπα, πολύ δε λιγότερο τρία ή περισσότερα. Τι έχει βελτιωθεί από τότε;

Σήμερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής με την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η Ελλάδα, καλείται πλέον να προστατέψει ανθρώπινες ζωές, εμπορικές δραστηριότητες και τον δασικό της πλούτο μέσα σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές. 

Παράδοξο 2: Η Ελλάδα, λένε, είναι η χώρα του φωτός, εντούτοις το δένδρο της γνώσης είναι άβολα φυτεμένο.
Μια σοβαρή πτυχή για την προστασία του περιβάλλοντος, των περιουσιών και της ζωής των ανθρώπων είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών διαδικτυακών συνδέσμων αφιερωμένων στους πολίτες για γνώση σχετικά με την αυτοπροστασία τους. 

Είναι βέβαιο ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό με τεράστια γνώση, εμπειρία, παγκόσμιες αναγνωρίσεις, κύρος και άδολη αγάπη για την πατρίδα του που θα μπορούσε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στο κομμάτι της προληπτικής πυροπροστασίας και διάσωσης του πληθυσμού και των περιουσιών, με πολύ περιορισμένο κόστος και απείρως καλύτερα αποτελέσματα. 

Πρέπει να υπάρξουν διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες για την ενίσχυση και διάθεση πόρων για να ωφεληθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της πυρόσβεσης. Αδιαμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει πολλές δασικές πυρκαγιές αλλά έχει και άφθονο θαλασσινό νερό. Το πρόβλημα είναι ένα: Πως θα μεταφερθεί το νερό από την θάλασσα στα φλεγόμενα δάση; Το έργο που απαιτείται γι' αυτήν την μεταφορά είναι τεράστιο. Εάν ο στόλος αεροπυρόσβεσης είναι η λύση, τότε είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια να αγοραστούν πολλά αμφίβια αεροπλάνα που να είναι αξιόπλοα τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, χρειάζονται κονδύλια για να αναπτύξουμε μια επαρκή ικανότητα στην διαχείριση ενός τέτοιου στόλου έχοντας ως γνώμονα την αποφυγή σπατάλης των χρημάτων των φορολογουμένων είτε με τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης τους είτε με την αγορά αδικαιολόγητης πλεονάζουσας ικανότητας. 

Επί του παρόντος όμως, και υπό το φως των ανωτέρω, εν μέσω αυθαιρέτων κατοικιών που έχουν αλλάξει την χρήση γης με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο σε όλη την ελληνική επικράτεια, εν μέσω αλλεπάλληλων εμπρησμών, εν μέσω ατιμωρησίας, και ενώ έχει εκλείψει κάθε κανονικότητα σε αυτήν την - κατά τα άλλα -ευρωπαϊκή χώρα, οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων δίνουν, διαχρονικά και με σταθερό τρόπο, λυσσαλέες μάχες υπερασπιζόμενοι με σθένος αποκλειστικά και μόνον το καλό της πατρίδος τους με εξαίρεση πάντα τον μισθό τους.   

 

 

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.dimokratianews.gr/content/86347/kathilomena-logo-vlavon-14-apo-ta-18-aeroskafi-kananter

  2. http://www.real.gr/koinonia/arthro/h_anakoinosi_tis_pyrosbestikis_gia_tin_megali_fotia_stin_kineta-484278/

  3. http://www.topontiki.gr/article/276944/etaireia-fantasma-tha-analavei-tin-dasopyrosvesi-fetos

  4. https://www.geotee.gr/lnkFiles/20161103024232_5.PDF

 

Write a review

Your Name:


Your Review: Note: HTML is not translated!

Rating: Bad            Good

Enter the code in the box below:
Tags: ,